تکنیک پومودورو

تکنیک پومودورو

تکنیک پومودورو

تکنیک پومودورو به انگلیسی Pomodoro Technique ابزاری برای مدیریت زمان است. این فن را اولین بار فرانچسکو چیریلو (ferancesco Cirillo) در دهه هشتاد میلادی معرفی کرد. پومودورو بر یک اصل استوار است و آن این است که انسان نمی تواند طولانی مدت و با پیوستگی روی یک موضوع یا هدف، تمرکز کند.

علت اصلی نام گذاری این شیوه استفاده از زمان سنج مکانیکی در آشپزخانه برای اندازه گیری زمان پخت و پز است. چیریلو از این زمان سنج برای برنامه ریزی کارهای روزانه استفاده می کرد و چون این زمان سنج به شکل گوجه بود، اسم این تکنیک را پومودورو گذاشت که به زبان ایتالیایی یعنی گوجه فرنگی.

اصل کلی این تکنیک استفاده از تایم باکسینگ است. برنامه ریزی بر اساس قطعات ثابت زمان.

سه مدل مختلف تایم باکسینگ پیشنهاد می شود که با توجه به توانایی های خودتان و کاری که قرار است انجام دهید یکی از این سه مدل را انتخاب کنید.

25 دقیقه کار و 5 دقیقه استراحت: در این مدل که متداول ترین مدل پومودور است، شما سه دوره پومودورو را پشت سرهم انجام میدهید و بار چهارم مدت زمان استراحت را به 20 تا 30 دقیقه افزایش می‌دهید.

35 دقیقه کار و 7 دقیقه استراحت: در این مدل شما دو دوره پومودورو را پشت سرهم انجام میدهید و بار سوم مدت زمان استراحت را به 20 تا 30 دقیقه افزایش می دهید.

50 دقیقه کار و 10 دقیقه استراحت: در این مدل شما یک دوره پومودورو را پشت سرهم انجام میدهید و بار دوم مدت زمان استراحت را به 20 تا 30 دقیقه افزایش می دهید.

در هر سه مدل تکنیک پومودورو، مجموعه زمان انجام کار و استراحت یکی است و شما با توجه به توانایی های خودتون یکی از سه مدل رو انتخاب کنید. بعد از مدتی متوجه خواهید شد که در طول یک روز چند پومودورو کار میکنید و بر همین اساس میتوانید برنامه ریزی بهتری انجام دهید.

یکی از مهم‌ترین تأثیراتی که استفاده از این تکنیک برای ما دارد این است که باعث می‌شود که قدرت ما در زمان‌سنجی و برآورد زمانی فعالیت‌ها بیشتر شود. یکی از علت‌های شکست در انجام کارها و بی‌انگیزه شدن این است که مثلا برای انجام کاری یک ساعت زمان در نظر می‌گیریم و بعد متوجه می شویم که بعد از گذشت دو ساعت هنوز آن کار به پایان نرسیده است. علت این نوع خطا در برآورد، همیشه موانع بیرونی نیست. ممکن است علت آن این باشد که چون ما هیچ‌وقت حساب زمان را نگه نمی‌داریم، واقعاً ذهنیتی دربارهٔ زمان مورد نیاز برای هر کار نداریم.

شاید این کاری که برای آن برنامه‌ریزی کرده‌ایم، پیش از این هم همیشه دو ساعت زمان نیاز داشته است. اما چون زمان را اندازه‌گیری و ثبت نمی‌کرده‌ایم، حس‌مان این بوده که این کار در یک ساعت انجام شده است.

حالا که با کلیت این تکنیک مفید آشنا شدید بهتر است درباره نکاتی که باعث می شود بهتر بتوانید از این فن استفاده کنید بدانید. در ادامه این پست قصد داریم درباره همین مسئله، یعنی بهبود و ارتقا تکنیک پومودورو صحبت کنیم.

  • تایم های کار را برنامه ریزی کنید.

قبل از اینکه به بهترین شکل ممکن شروع به کار کنید، باید بدانید قرار است چه کارهایی انجام دهید. مثلا مشخص کنید که امروز یک پومودورو روی مقاله کار کنید. یا پنج پومودورو مطالعه زبان داشته باشید یا سه پومودورو ورزش کنید.

اما بر اساس کاری که انجام میدهید، ممکن است این برنامه ریزی کمی پیچیده‌تر شود.. مثلا اگر قرار باشد یک مقاله بنویسید، باید کار را به بخش های مختلف تقسیم بندی کنید.

مثلا می توانید بگویید، اول باید موضوع مقاله را مشخص کنم و بعد، یک پیش نویس کلی از دو بخش اول مقاله تهیه می‌کنم. بعد بقیه مقاله را می نویسم و در آخر مقاله را ویرایش می کنم.

خیلی مهم است که حتما قبل از شروع دوره‌های پومودورو، تمام مراحل کار را با جزئیات کامل مشخص کنم.

یک نکته کلیدی که قرار است آن را به طور مداوم در این مقاله تکرار کنم، این است که باید سعی کنیم در طول دوره‌های پومودورو، تحت هر شرایطی، تمرکزمان را حفظ کنیم. چون اگه در طول دوره های پومودورو تمرکزمان را از دست بدهیم، هدف اصلی این تکنیک، از بین میرود.

خب اگه در طول یک دوره ی پومودورو کاری که برای آن تایم مشخص شده بود، سریعتر تمام شد چه کنیم؟ می توانیم دست از کار بکشیم و استراحت کنیم؟ قطعا نه. شما هنوز در دوره ی پومودورو هستید و باید کماکان تمرکزتان را حفظ کنید. پس مستقیما به سراغ مرحله بعد کارتان بروید و چون مراحل کار از قبل برنامه ریزی شده کاملا میدانید کار بعدی که باید انجام دهید چیست و آن کار را تا زمانی که دوره پومودورو تمام شود، انجام بدهید.

  • فقط در زمان کار و مطالعه از تکنیک پومودورو استفاده کنید

نکته دوم اینه که فقط در طول زمان کار و مطالعه از تکنیک پومودورو استفاده کنید. زمان کارتان را مشخص کنید. نیازی نیست از این تکنیک در تمام مراحل روز استفاده کنید و هر زمان شروع به استفاده از این تکنیک و کار کنید. همه به استراحت نیاز دارند پس دقت داشته باشید سلامت جسم و ذهن در مقابل افزایش تایم کار در اولویت قرار دارد.

  • شخصی سازی

نکته سوم اینه که زمان دوره های پومودورو رو شخصی سازی کنید. همانطور که بالاتر هم گفته شد لازم نیست حتما پومودور شما بیست و پنج دقیقه مطالعه و پنج دقیقه استراحت باشد. هر نوع زمان بندی بین 20 تا 60 دقیقه برای تایم تمرکز، مناسب است. ببینید چه نوع زمان بندی بهتر برای شما جواب میدهد. شما خودتان را بهتر از هرکس دیگری می شناسید. پس زمان بندی های مختلف را امتحان کنید تا به بالاترین میزان بهره‌وری هنگام کار برسید.

تنها قانونی که باید از آن پیروی کنید این است که به صورت حدودی، در ازای هر 25 دقیقه کار باید حدود 5 دقیقه استراحت کنید. و به صورت کلی بعد از 100 دقیقه کار، بین 20 الی 30 دقیقه استراحت کنید.

  • با حالت غرقگی پیش برید

نکته بعدی این است که اگر حس می کنید کاملا غرق کار شده اید و متمرکز هستید، دست از کار برندارید. در حالت غرقگی، فعالیت مورد نظر، در بهترین وضعیت ممکن است. از انجامش لذت می برید و آن کار را به بهترین شکل ممکن انجام میدهید.

اگه قبلا این حالت را تجربه کرده باشید، دقیقا می دانید به چه صورت است. متوجه گذر زمان نمیشوید، ممکن است یادتان برود چیزی بخورید یا حتی بدنتان را تکان بدهید و کاملا روی کار موردنظرتان متمرکز هستید.

تحقیقات نشان داده در حالت غرقگی، عملکرد خیلی بهتر می‌شود. به همین خاطر اگر در طول دوره پومودورو در حالت غرقگی بودید، به محض اتمام تایم کار، دوباره زمان سنج را تنظیم کنید و بلافاصله یه دوره کار دیگر را شروع کنید.

نکته مهمی که نباید فراموش شود این است که چون از استراحت اول صرف نظر کردید، باید حتما این زمان را به زمان استراحت بعدی اضافه کنید.

  • از یک زمان سنج واقعی استفاده کنید

چرا ما هنوز مطالب رو در دفتر یادداشت می کنیم؟ امروزه با وجود کامپیوترها، دیگر هیچ نیازی به دفتر و کاغذ نداریم. با این وجود خیلی ها، هنوز هم مطالب را یادداشت می کنند و هنوز هم کتاب‌های کاغذی میخرند.

استفاده از این اشیای فیزیکی مزایایی دارد که قابل توصیف نیستند. اگر از یک زمان سنج واقعی استفاده کنید و آن را حین کار جلوی دیدتان قرار دهید، ناخودآگاه ممکن است حس ‌کنید این تایم کاری واقعی تر و مهم تر است. اما وقتی زمان سنج کامپیوتر، گوشی و … را تنظیم می کنید، به اندازه آن زمان سنج فیزیکی جلوی دیدتان، تأثیرگذار نیست. وجود زمان سنج احتمال حواس پرتی را هم کمتر می کند. اگر زمان سنج روی گوشی یا کامپیوترتان باشد به احتمال زیاد موقع چک کردن زمان باعث می شود حواستان پرت شود یا مشغول کار دیگری شوید.

  • عوامل حواس پرتی را از محیط حذف کنید

تمام وسایل غیر ضروری را از روی میز کارتان بردارید. گوشی موبایلتان را حتما از محیط کار دور کنید. اگر با کامپیوتر کار می کنید، حتما عوامل حواس پرتی روی کامپیوتر را هم حذف کنید. نوتیفیکیشن های تمام نرم افزارها و سایت ها را غیرفعال کنید. از تمام اکانت هایتان خارج شوید و تمرکزتان را کامل روی کاری که قرار است انجام دهید بگذارید.

  • شرطی سازی کلاسیک

استفاده از شرطی سازی کلاسیک مهم ترین بخش این مقاله است و باعث میشود بیشترین بهره را از تکنیک پومودورو ببرید.

شرطی سازی کلاسیک یعنی شما دو محرک را به هم مرتبط کنید. این محرک ها هر چیزی می‌توانند باشند. می‌تواند یک صدا باشد، می‎تواند نور یک چراغ باشد و یا هر چیز دیگری که بدنتان متوجهش شود.
مثلا می توانید هنگام انجام کار یک عود با بوی خاص روشن کنید یا از یک خودکار مخصوص برای نوشتن استفاده کنید و یا یک نقطه مشخص در منزلتان را برای انجام کارها در نظر بگیرید. این کار باعث می شود بعد از یک مدت مشخص، هر زمان که آماده کار باشید و این بوی خاص به مشامتان برسد یا در همان نقطه مشخص نشسته باشید و یا همان خودکار مخصوص رو در دستتان گرفته باشید، بدنتانن متوجه این قضیه باشد که الان وقت شروع به کار است.

شرطی سازی کلاسیک اساسی ترین نکته ای است که در این مقاله اشاره کردیم.

در طول دوره پومودورو، وقتی زمان کار باشد، باید حتما تمرکزتان را حفظ کنید و به انجام کار بپردازید. و این مورد در باره زمان استراحت هم صدق می‌کند. چون در این زمان باید حتما استراحت کنید. در زمان استراحت، کار نکنید چون با این کار همه چیز را به هم می ریزید. اگر مایلید در زمان استراحت هم کار کنید، دوره کار قبلی رو به دوره جدید وصل کنید و یک دوره طولانی تر را مشغول کار باشید. حواستان باشد که این کار را برای زمان استراحت هم انجام بدهید و زمان بیشتری را استراحت کنید. با این کار هم در حالت غرقگی باقی می‌مانید و هم شرطی سازی کلاسیک را به هم نمی زنید.

  • اگر اهل استفاده از موسیقی هنگام کار هستید از موسیقی مناسب استفاده کنید

این مبحث کمی پیچیده است. هنوز قطعی نمیشود گفت که آیا موزیک باعث میشود بهتر کار کنیم یا اینکه به کار کردن لطمه می زند. در بیشتر موارد ثابت شده که گوش دادن به موسیقی به کار کردن لطمه میزند. در بعضی از تحقیقات هم مشخص شده که گوش دادن به موسیقی حین کار، تأثیر مثبتی روی عملکرد دارد. اما در ظاهر، موسیقی آرام و بدون کلام مثل موسیقی‌های امبینت و کلاسیک می تواند به تمرکز روی کارهای ساده کمک کند اما دقت داشته باشید که برای تمرکز روی کارهای سخت تر، هر نوع موسیقی می تواند مضر باشد.

در جدیدترین تحقیقی که در همین زمینه انجام شده و در سال 2021 میلادی، مقاله ی این تحقیق هم ارائه شده، مشخص شده است که موزیک ملایم و بدون کلام، کمترین اثر مخرب را بر روی عملکرد ذهنی دارد. اما به هر حال گوش دادن به هر نوع موسیقی بر روی عملکرد ذهنی، تأثیر مخرب می گذارد و اغلب افراد حین انجام کارهای مهم، به موسیقی گوش نمی‌دهند.

  • از زمان استراحتتان بهتر استفاده کنید

استفاده مناسب از زمان استراحت باعث میشود عملکردتان در طول استفاده از تکنیک پومودور بالا ببرود و به سلامت روح و جسمتان هم کمک می کند.

  • کار کردن را سرگرم کننده کنید

تکنیک پومودورو را به یک جور بازی تبدیل کنید. تحقیقات نشان داده وقتی کاری را به بازی تبدیل می کنید، عملکردتان به طرز چشم گیری بهتر میشود.

در کل تکنیک پومودورو، یک ابزار بسیار مفید و کارآمد برای کار کردن است. اما مثل هر ابزار دیگری ممکن است به درستی یا کاملا اشتباه استفاده شود. اگر به درستی از این تکنیک استفاده کنید کارایی، بهره وری و عملکردتان به طرز چشمگیری بهبود پیدا می کند.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + ten =